U Umagu, u Campingu Park Umag, od 28. svibnja do 2. lipnja održan je, prvi puta u Hrvatskoj, 48. Europa Rally, susret kampista Starog kontinenta. Veliko je to priznanje hrvatskom turizmu, ali i zasluga Udruge kampista Hrvatske, organizatora ove smotre europskih ljubitelja odmora u prirodi i zapravo onog čimbenika koji je inicirao održavanje te manifestacije u Hrvatskoj. Naime, u ožujku prošle godine Udruga kampista Hrvatske organizirala je dolazak predsjednika i tajnice Komiteta Europa Rallyja – Jean Marc Dudta i Diny de Jong u Umag. Već tada se predsjednik Komiteta europskog relija uvjerio u ljepotu, uređenost i organiziranost Campinga Park Umag i dao zeleno svjetlo za održavanje relija u Umagu.

 

Sada, kad je sve prošlo u najboljem redu, može se reći, a to je Jean Marc Dudt i potvrdio u svojim ocjenama, da su Udruga kampista Hrvatske i Camping Park Umag pokazali da mogu ovakve smotre organizirati na najvišoj razini.

 Na Europa Rallyju u Umagu sudjelovalo je gotovo 400 posada iz 18 europskih zemalja i sigurno je da će to biti još jedan pozitivan poen za naš turizam. Sve je bilo organizirano da ne može biti bolje i sigurno je da će sudionici relija sa sobom u svoje sredine ponijeti samo najbolje uspomene. Najviše je posada bilo iz Francuske, gotovo stotinu, zatim iz Njemačke – 86, pa iz Švicarske – 75. Od ostalih zemalja nazočne su bile posade iz Italije, Belgije, Nizozemske, Mađarske, Češke, Slovačke, Velike Britanije, Poljske, Luksemburga, Švedske, Finske, Španjolske, Grčke, Slovenije i domaćina – Hrvatske.

Tijekom relija održane su i dvije sjednice Opće skupštine Komiteta Europa Rallyja te mnoge prigodne priredbe i manifestacije. Velik broj sudionika odlazio je na organizirane izlete u unutrašnjost Istre, uz istarsku obalu, na vinske ceste, ali i u Veneciju.

Svečanu ceremoniju otvaranja vrlo je suvereno, na pet jezika – hrvatskom, francuskom, njemačkom, talijanskom i engleskom vodio poznati pjevač Miro Ungar, a Europa Rally su službeno proglasili otvorenim Jean Marc Dudt i Diny de Jong. Na svečanosti su govorili direktor Campinga Park Umag Liviano Kocijančić, viši savjetnik za turizam pri Minstarstvu turizma RH Zoran Jeličić i predsjednik Udruge kampista Hrvatske dr. Branko Marolt.

Svečanosti su nazočili i tadašnji još gradonačelnik Umaga Marinko Blažević, načelnik općine Brtonigla Doriano Labinjan te predsjednica Uprave Istraturista, poduzeća u čijem je sastavu Camping Park Umag, Gordana Tomičić.

Sljedeći, 49. Europa Rally održat će se u kampu Lodenica u gradu Piešt'any u Slovačkoj od 20. do 24. svibnja 2010.

 

PRESS CLIPPING:

 

 

NIke Dunk SB Low