Objavljeno: 17. 06. 2021 - 5:23

DIVLJE KAMPIRANJE STROGO ZABRANJENO U PORTUGALU

Na zadnjoj održanoj sjednici EFCO-a, europske federacije koja okuplja nacionalna kamping udruženja, a na kojoj je online sudjelovao i KUH, jedna od aktualnih tema bilo je i tzv. „divlje" kampiranje, odnosno kampiranje izvan registriranih kampova s kojim se redovito susrećemo i diljem Hrvatske, iako je Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti jasno zabranjeno.

Kao interesantnost, izdvajamo da je zbog negativnih iskustva s bacanjem smeća, stvaranjem buke i gužve pored posebno atraktivnih zaštićenih krajolika, Portugal početkom godine izglasao novi zakon kojim se kampiranje izvan kampova u potpunosti zabranjuje, čime se posebno želi stati na kraj velikom broju kampera koji okupiraju plaže na popularnim destinacijama poput Coste Vicentine, na jugu zemlje. Dodatni je poticaj ovoj zakonskoj regulativi bilo i očekivanje da će se situacija samo pogoršati za vrijeme pandemije, s obzirom da velikom broju putnika divlje kampiranje predstavlja savršen izbor za boravak u prirodi i podalje gužvi.

Upravo zato upozoravamo hrvatske kampiste koji planiraju put kamperima put Portugala ili rentati kamper u Portugalu na slijedeći Zakon o cestama koji regulira opisanu problematiku, na sljedeći način:

"Članak 50a: Zabrana noćenja i parkiranje kampera:

1. Zabranjeno je noćenje i parkiranje kampera ili sličnih vozila izvan mjesta koja su za to izričito odobrena.

2. U svrhu prethodne stavke pojašnjavaju se pojmovi:

a) „parkiranje" znači zaustavljanje vozila i zauzimanje više prostora od njegovog opsega (duljina i širina vozila);

b) „Kamper ili slično vozilo" znači vozilo koje ima životni prostor ili je prilagođeno za korištenje životnog prostora, prema klasifikaciji Instituta za mobilnost i promet

c) „Prenoćište", boravak kampera ili sličnog vozila na parkiralištu, zajedno s putnicima, između 21:00 h u večer i 7:00h drugog dana.

3. Svatko tko krši odredbe stavka 1. kaznit će se novčanom kaznom od 60 do 300 eura, osim ako se radi o noćenju ili parkiranju u područjima Natura 2000 mreže i zaštićenim područjima, u tom slučaju kazna je od 120 do 600 eura."

Portugal se ovom posljednjom izmjenom pridružio stavu zemalja i regija koje bilježe najveći broj kamping dolazaka, kako je ovu pojavu potrebno jasno i nedvosmisleno regulirati.

Preuzeto: Kamping Udruženje Hrvatske, 17. 6. 2021.

  AKTUALNO - Novosti - Sve