Objavljeno: 05. 05. 2021 - 1:24

Iz kampa Čikat u Malom Lošinju stigao nam je email o našem "posvojenom" stablu pinije imena FRIENDSHIP koje u cijelosti prenosimo i ponosimo se što smo sudionik obnove Park šume Čikat.

Dragi prijatelji iz Udruge kampista Hrvatske,

Ovim putem htjeli bismo vam se zahvaliti na vašem sudjelovanju u projektu 'Sigurno kampiranje na području kampa Čikat' u sklopu kojeg ste posvojili stablo pinije - Pinus pinae koji je nazvan „Friendship“. Zahvaljujući vama Park šuma Čikat se obnavlja novim mladicama. Vaše stablo lijepo raste i napreduje te ostaje kao trajni svjedok u vremenu nastavljajući tako dugogodišnju tradiciju pošumljavanja otoka Lošinja.

Kamp Čikat (površina 35 ha) smješten je u srcu park šume Čikat koja se proteže na oko 236 ha.

Park šuma Čikat je ljudskom rukom stvoren ekosustav nastao kao rezultat čovjekovih napora na oblikovanju krajobraza i suradnje s prirodom. Ovaj jedinstveni prirodni lokalitet karakterističan je punoj pokrovnosti mediteranske vegetacije s jasno izraženom dominacijom alepskoga bora u gornjoj etaži. Treba naglasiti njen izrazito pozitivan utjecaj na bliži, ali i dalji okoliš. Naime, ona danas bitno utječe na mikroklimu te ublažava klimatske ekstreme i sprečava nepovoljan utjecaj vjetra i onečišćenoga zraka, koji pročišćen krošnjama drveća dolazi u prizemni sloj bez štetnih tvari za čovjeka. Pak šuma Čikat svojim krošnjama i tlom regulira i vodni režim prostora, poglavito zračnu vlagu koja je posljedica transpiracije, pridonoseći iznimnoj čistoći zraka. No, najznačajnija uloga ovoga zaštićenog prirodnog objekta je u njenoj turističkoj, estetskoj i rekreacijskoj funkciji, koje je u svakom slučaju i pod svaku cijenu potrebno zadržati.

Dugoročni cilj projekta „ Sigurno kampiranje na području kampa Čikat “ jest u potpunosti ukloniti bolesne borove te iste nadomjestiti mladicama bora pinija.

Nadamo se da ćete preporučiti i svojim prijateljima sudjelovanje u ovom projektu kao i boravak u našem kampu. Svakako ćemo i u budućnosti pratiti razvoj vašeg stabla, te vas obavještavati o istome.

Srdačan pozdrav, Kamp Čikat

UKH PINIJA U KAMPU ČIKAT - RASTE!
 
 
  AKTUALNO - Novosti - Sve